Działkowcy lubią uprawiać mniej popularne odmiany warzyw i mniej znane gatunki roślin – z wizytą w ROD im. 2 Armii Wojska Polskiego w Poznaniu
Powoli można odczuć zbliżającą się jesień, a na działkach w Rodzinnych Ogrodach Działkowych cały czas zbierane są plony warzyw i owoców. Na początku września odwiedziłam jedną z takich działek, której od początku istnienia ROD im. 2 Armii Wojska Polskiego w Poznaniu, tj. prawie 40 lat, użytkowniczką jest p. Gabriela. W uprawie działki wspiera ją syn Witold z rodziną. Na działce rosną, posadzony jeszcze przez ojca p. Witolda, hebanowiec o jadalnych owocach oraz dereń jadalny.
Na działce chętnie sadzone są warzywa, tj. dynie i pomidory. Z tych rodzajów posadzone są różne gatunki i odmiany: dynia ‘Hokkaido’ o miękkiej i jadalnej skórce; dynia piżmowa o owocach gruszkowatego kształtu i dynia makaronowa o owocach owalnego kształtu, której miąższ może stanowić zamiennik dla makaronu. Z dyniowatych uprawiana jest tykwa ‘Marenka’ – o bardzo ciekawych, wydłużonych, mocno karbowanych owocach w kolorze zielonym. Pomidory występują na działce w kilku mniej popularnych odmianach: ‘Gargamel’ i ‘Blue Chocolate’ o ciemno fioletowych owocach; odmiana ‘100 Pudov’ - o bardzo dużych owocach, lekko gruszkowatego kształtu; odmiana ‘Blush Tiger’ – o owocach żółtych do pomarańczowych, lekko wydłużonych; odmiana ‘Aly Mustang’ o owocach średniej wielkości, wydłużonych, w kolorze czerwonym; odmiana ‘Yellow Stuffer’ o żółtych owocach, które kształtem i pustym wnętrzem przypominają mniejszą paprykę, Z popularnych odmian pomidora uprawiana jest odmiana ‘Bawole Serce’ lubiana za duże, słodkie owoce.
Z innych rzadko spotykanych warzyw na działce p. Gabrieli - syn p. Witold posadził ogórka afrykańskiego, którego miąższ je się na surowo razem z pestkami, wybierając łyżeczką. Ogórek ten ma orzeźwiający smak, a zapach podobny do banana. Kolejny gatunek ogórka to ogórek meksykański o niewielkich owocach, w kolorze skórki przypominającym arbuza. Owoce nadają się do spożycie na surowa oraz marynowania i kiszenia. Na działce rosną również fasola o fioletowych strąkach, burak liściowy, topinambur i ozdobna papryka. Z roślin sadowniczych uprawiane są jabłonie, brzoskwinie oraz mniej popularne grusza azjatycka i pigwa.
W uprawie wszystkich roślin stosowany jest kompost z odpadów roślinnych pochodzących z działki. Do podlewania stosowana jest deszczówka, zbierana głównie z rynien altany.
Polski Związek Działkowców zachęca do uprawy warzyw i owoców na działce, bo są smaczne i zdrowe, a satysfakcja z udanych plonów to radość dla każdego działkowca. Na istotne znaczenia powrotu na działkach do tradycyjnych upraw ogrodniczych Związek wskazuje w „Otwartym programie nowoczesnego zagospodarowania i użytkowania działek na miarę potrzeb współczesnych rodzin”, w którym szeroko opisano pozytywne aspekty tradycyjnego modelu działki.
Magdalena Klessa-Kiec
Główny specjalista ds. ogrodniczych OZ PZD w Poznaniu