Działkowcy mają sprawdzone sposoby na uprawę roślin, ale chętnie stosują także nowości – z wizytą w ROD im. ks. Przyłuskiego w Poznaniu
Na działkach odwiedzanych w Rodzinnych Ogrody Działkowe widać warzywa i rośliny sadownicze. Wielu starszych działkowców nie wyobraża sobie działki bez własnych warzyw i owoców. Coraz częściej także młodzi działkowcy doceniają smak i jakość własnych plonów. Taką tendencję widać również w ROD im. ks. Przyłuskiego w Poznaniu. W uprawie tradycyjnych roślin działkowcy chętnie wprowadzają nowe rozwiązania, np. podwyższone grządki, które dzięki temu, że lepiej się nagrzewają, a tym samym lepiej rozwija się system korzeniowy, pozwalają na uzyskanie większych i lepszej jakości plonów. Nie bez znaczenia jest również, że takie grzadki ułatwiają zabiegi pielęgnacyjne wykonywane podczas uprawy roślin. Na podwyższonych grządkach uprawiane są praktycznie wszystkie popularne warzywa – pomidor, szczypior, sałata, buraki, fasola. Często zobaczyć można truskawki, dodatkowo wyłożone ściółką organiczną lub czarną folią. Wiele roślin ciepłolubnych, jak pomidor, dynia czy cukinia uprawia się w gruncie, ale cały czas jest część działkowców, którzy te rośliny uprawiają w tunelach foliowych lub szklarniach. Nierzadko zaskakuje duża powierzchnia działki przeznaczona pod rośliny uprawne. Okazuje się wtedy, że z plonów korzystają nie tylko jej użytkownicy, ale często dzieci i wnuki. Działkowcy bardzo lubią uprawę z siewu bezpośrednio do gruntu. A już prawdziwą dumą jest, gdy nasiona są pozyskane na własnej działce. Dlatego na działkach zobaczyć można wiele warzyw z nasiennikami, Chociaż działkowcy najczęściej uprawiają tradycyjne i dobrze znane warzywa, to sięgają i po takie, które nie są tymi najbardziej popularnymi. Na jednej z działek działkowczyni zaczęła uprawę soi.
Dla uzyskania zdrowych plonów niezbędne jest stosowanie „zdrowego” żywienia roślin. Najlepszym sposobem na uzyskanie dobrej jakości warzyw i owoców jest stosowanie kompostu z odpadów zielonych, jakie znajdziemy na własnej działce. Niektórzy działkowcy rozumieją, że dla prawidłowego obiegu masy organicznej w przyrodzie konieczne jest, aby na działce zostało to, co zostało na niej wytworzone. Wszystkie niejadalne części roślin trafiają na kompost wykorzystywany w uprawie roślin. Wśród działkowców w ROD im. ks. Przyłuskiego, którzy uprawiają własne warzywa i rośliny sadownicze nie ma osoby, która nie miałaby kompostownika i nie doceniała jego wartości. Działkowcy z chlubą pokazują dorodne rośliny i plony, jakie uzyskują przy stosowaniu kompostu. Na jednej z działek zobaczyć można mały zagon z żytem, które uprawiane jest na nasiona, wysiane następnie w poplonie. Taki sposób stanowić będą źródło naturalnych składników pokarmowych dla roślin uprawnych.
Na działce nie marnują się ani gałęzie ani większe konary. Zrębki z nich uzyskane stanowią ściółkę, co pozwala na ograniczenie, a nawet rezygnację z wody do podlewania roślin. Woda jest nie tylko oszczędzana, ale i gromadzone są jej zapasy w postaci deszczówki. Jako ściółka stosowane mogą być ozdobne rośliny płożące, które nie tylko ograniczają wzrost chwastów, utrzymują wilgoć w glebie, ale stanowią także element dekoracyjny. Działkowcy nie chcą stosować chemicznych środków ochrony roślin, dlatego stosują współrzędną uprawę roślin, która jest naturalną barierą przed chorobami i szkodnikami. W przypadku roślin sadowniczych zabiegiem sanitarnym jest również cięcie drzew i krzewów owocowych.
Chcąc zachować różnorodność gatunkową na działce trawnik zastąpić można łąką kwiatową. Na takie rozwiązania decyduje się już część działkowców. Sprzyjanie organizmom bytującym na działkach to tworzenie ich jak najbardziej naturalnych siedlisk, stąd można czasami spotkać na działce przechowywane w oddalonej części działki sterty gałęzi czy stare konary.
Magdalena Klessa-Kiec
główny specjalista ds. ogrodniczych OZ PZD w Poznaniu