Uprawa współrzędna roślin – dobry sposób na zdrowe warzywa
Uprawa współrzędna warzyw jest jedną z naturalnych metod ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Polega na uprawie różnych, odpowiednio dobranych gatunków warzyw na jednym zagonie. Ochronny aspekt uprawy współrzędnej wynika z tego, że w większych skupiskach trudniej znaleźć pojedyncze rośliny. Szkodniki odnajdują roślinę żywicielską kierując się jej zapachem, a dokładniej - wyczuwając charakterystyczne substancje chemiczne, które ona wydziela. Mieszające się zapachy i barwy roślin warzywnych, przyprawowych i ozdobnych mylą szkodniki, kierujące się głównie węchem i wzrokiem, utrudniając im odnalezienie rośliny żywicielskiej,
Uprawa współrzędna to posadzenie dwóch, trzech lub więcej gatunków roślin obok siebie. W ten sposób można uprawiać nie tylko różne warzywa, ale zioła, rośliny ozdobne oraz truskawki i poziomki. Zwłaszcza zioła o silnym aromacie bardzo pozytywnie wpływają na wzrost innych roślin oraz obfitsze ich plonowanie. Uprawa współrzędna warzyw skupia się przede wszystkim na oddziaływaniu chemicznym (allelopatia), fizycznym (typ i tempo wzrostu, rodzaj systemu korzeniowego, okres wegetacji i termin dojrzałości zbiorczej) oraz zapotrzebowaniu warzyw na składniki pokarmowe.
Korzyści wynikające z uprawy współrzędnej to również:
- pojawienie się dodatkowych miejsc do rozwoju owadów pożytecznych zwalczających szkodniki, co ma związek z odzyskaniem równowagi biologicznej,
- przeciwdziałanie erozji oraz silnemu zbiciu gleby, a także ograniczenie wypłukiwania składników pokarmowych w głębsze warstwy gleby, gdzie są one niedostępne dla korzeni roślin,
- brak jednostronnego wyczerpania gleby, co ma często miejsce przy monokulturze, czyli uprawianiu tylko jednego gatunku na tym samym stanowisku przez dłuższy okres czasu,
- ograniczenie zjawiska zmęczenia gleby, związanego nie tylko z jej wyjałowieniem, ale także nagromadzeniem w podłożu dużej ilości szkodników, a także grzybów i bakterii wywołujących choroby roślin,
- ograniczenie lub całkowite zaprzestanie stosowania chemicznych środków ochrony roślin, a co za tym idzie, nie tylko dorodne i smaczne, ale i zdrowe warzywa z własnej działki!,
- dodatkowo posadzone rośliny są miejscem rozwoju pożytecznych owadów i stanowią dla nich kryjówkę,
- lepsze wykorzystanie powierzchni - zbiory mogą trwać przez cały sezon wegetacyjny, możliwość zbioru kilku plonów z tej samej powierzchni,
- poprawa jakości roślin i zwiększenie ich plonu, np. na smak rzodkiewki korzystnie wpływa sąsiedztwo pieprzycy/rzeżuchy,
- łączenie warzyw z ziołami i roślinami ozdobnymi stanowi piękny układ barw i pokrojów; kwiaty tych roślin wabią owady pożyteczne, w tym pszczoły i odstraszają owady szkodliwe,
- gleba od wiosny do jesieni jest ocieniona przez bujnie rozwijające się rośliny, nie wysycha znacząco i nie traci swej gruzełkowatej struktury.
Zasady uprawy współrzędnej:
- nie można sadzić obok siebie roślin (warzyw) z tej samej grupy i rodziny – np. warzyw psiankowatych – pomidora i ziemniaka,
- najlepiej sadzić obok siebie warzywa o różnym zasięgu systemu korzeniowego – pobierające składniki pokarmowe z różnych warstw gleby,
- sadźmy rośliny motylkowate – ich korzenie wchodzą w symbiozę z bakteriami, dzięki temu zwiększają zawartość azotu w glebie,
- nie sadźmy obok siebie warzyw o wysokich wymaganiach pokarmowych i wodnych – będą konkurować ze sobą!,
- sadźmy rośliny (warzywa) odstraszające szkodniki – np. aksamitka odstrasza mszyce, czosnek – odstrasza większość szkodników.
Gatunkiem bardzo przydatnym do rozmaitych nasadzeń jest czosnek. Jego specyficzny aromat i zawarte w nim substancje chemiczne odstraszają dużą grupę szkodników np. mszyce i przędziorki.
Aksamitki, nagietki i nasturcje to rośliny ozdobne, które dla szkodników są jak pułapki. Aksamitki i nagietki dla nicieni, które przedostają się do korzeni roślin, gdzie nie znajdują warunków do dalszego rozwoju i giną. Nasturcje to rodzaj pułapki dla mszyc, które zwabione zapachem siadają na nich i nie atakują innych roślin. Warto je siać przy różach, fasoli tycznej, pomidorach, ziemniakach i brokułach.
Również rośliny występujące dziko w przyrodzie można sadzić na brzegach zagonów lub wysadzać jako rośliny obwódkowe wśród warzyw, ponieważ korzystnie wpływają na ich rozwój i przyciągają liczne gatunki owadów pożytecznych. Do takich gatunków należy krwawnik pospolity.
Niektóre z roślin, jak bylica piołun, bywają dość kontrowersyjne, gdyż z jednej strony pomagają uprawom niszcząc szkodniki, np. chroni porzeczki przed rdzą wejmutkowo-porzeczkową, a z drugiej strony uniemożliwia wzrost i rozwój siewek wielu różnych gatunków.
We współrzędnej uprawie warzyw dobre sąsiedztwo stanowią:
- wczesna marchew – cebula
- późna marchew – por
- seler – por
- marchew - sałata – szczypiorek
- pomidor – pietruszka
- pomidor – seler
- sałata – rzodkiewki – kalarepa – seler
- kapusta – fasola karłowa
- ogórki – koper
- kapusta – burak – seler
- dynia – fasola
- burak ćwikłowy – gorczyca biała
- groch – gorczyca biała
- kapusta - rozmaryn i szałwia,
- marchew - rozmaryn i szałwia
- kapusta pekińska – tytoń i pomidor
- ogórki – bazylia
- pomidor - bazylia
- cząber ogrodowy – buraki, fasola
- kapusta – hyzop lekarski
Z prawidłowo dobranych warzyw można stworzyć rabatę warzywną z następującymi gatunkami:
- cebula, marchew, por, sałata, majeranek
- pietruszka, seler, burak
- kapusta, fasola karłowa, seler, szałwia
- pomidor, pietruszka, sałata, czosnek
- marchew, sałata, szczypiorek
- fasola, ogórek, rzodkiewka
- burak, kapusta, fasola karłowa
- marchew, rzodkiewka, por
- strączkowe (np. fasola) z dyniowatymi (np. ogórkiem)
- kapusta, pomidor, szałwia, tymianek
- koper ogrodowy, ogórek, groch, cebula
- kapusta, szałwia, mięta, tymianek lekarski
- marchew, szałwia, mięta, tymianek lekarski
Warzywa, które nie lubią swojego sąsiedztwa to:
- sałata – pietruszka
- koper włoski – pomidor
- fasola karłowa – cebula
- pomidor – groch
- ogórek – pomidor, ziemniak
- groch – por
- ziemniaki – słonecznik
- ziemniaki – pomidor
- ziemniak - dyniowate
- kapusta – gorczyca
- pomidor z kapustnymi, ziemniakami i rzodkiewką
- marchew z kapustnymi
Magdalena Klessa-Kiec
główny specjalista ds. ogrodniczych OZ PZD w Poznaniu